Thursday, October 9, 2014

Susu Glucerna

Salam... selamat hari raya aidiladha uols.. laaa dah seminggu baru nak wish.. ehh suka hati akak la kan.. ada org tu cuti raya haji pun smpai seminggu.. klau dia org kelate/trengganu tak pe gak sbb sana meriah.. ni tak masuk opis lagi tu.. jadi wish tu masih valild lagi lah kan.. suka2 hati aku jek.. kuikuikui..

entry ni nak citer psl hb akak.. hb akak kan ada diabetes kronik sampai dah kena dialisis... so dialisis tu dah tak boleh nak buat apa2 lah.. sejak dialisis ni diabetesnya terkawal dan darah tinggi pun dah jadi darah rendah.. pernah pengsan kat rumah sbb darah rendah.. panik wooo..dah le malam.. nak pi spital sapa pulak nak angkat.. last2 tepon klinik panel tanya doktor nak bagi ubat apa.. klau darah tinggi tau le rebus daun cermai atau blend daun sup.. tapi darah rendah tak tau plak apa ubatnya... doktor kata minumkan air 100+.. terkejo2 akak ke kedai cari air tu.. sekali minumkan terus tersedar.. Alhamdulillah.. so sapa2 yg ada prob mcm ni simpan2lah stok 100+ kat umah giteww...

sejak dua menjak ni dia selalu sakit perut.. ehh dah lama jugak la berbulan2.. pas makan mesti nak membuang.. kang kejap2 cirit.. kejap2 sembelit.. bagi ubat cirit jadi sembelit.. bagi ubat sembelit jadi cirit pulak.. camno tu.. bila pi klinik doktor kata angin.. bagi pulak ubat angin.. berbotol2 mkn ubat angin tapi banyak je angin dalam badan.. susah nak jalan2... bila nak jalan dia tak nak makan sbb takut sakit perut.. nak pi public toilet susah la.. tak sume public toilet ada toilet oku kan.. dah le kotor.. bayo 20 sen tapi toilet tak terjaga.. ehh melalut ke toilet plak..

malam haritu kawan hb dtg umah suggest dia minum susu khas untuk pesakit diabetes.. masa dia ckp tu akak dgr mcm deucena.. gugel tak de pulak.. pi farmasi katanya glucerna.. fuhhh tin besar harganya rm90 gitu.. tapi sebab baru nak cuba try test.. beli yg tin kecik dulu le harga rm60.. tengok dulu kan serasi atau tak.. malam tadi baru 1st time minum tak tau le kesannya lagi..mudah2an serasi lah kan.. kesian dia asyik dok dalam toilet..

ni la gambar susu tu amek kat gugel jek..


ok.. nnti update lagi.. bai..

4 comments:

Anonymous said...

Asslam akk...akk nk tanya berpa yer sukatan susu ni untk 1 hari...

Azrin said...

bp rm ni utk tin besar...beli mana

Azrin said...

bp rm ni utk tin besar...beli mana

ahmad bistami said...

assalamualaikum..sy ada beberapa tin susu glucerna ni 850g. tapi mak saya xsesuai pulak dengan susu ni jadi sy nak jual balik. klu berminat nak beli sy jual rm 75 setin. ahmad- 016 2137761