Thursday, August 16, 2007

Trifle


proses masak custard

bila custard dah agak keras.. taburkan fruit cocktail..

masak agar2 & curah atas buah perlahan2... sejukkan..

taraaa.. dah siap..
gambo blur sbb custard tu tgh berasap2..

alahai.. trifle yg aku bawa masa potluck tu depa kata sedap pulak.. malu teman.. hehe.. ni sampai ada kawan yg order.. mlm tadi kul 12 baru start buat.. boleh gitu.. yg mintak resepi pun ada gak.. tp ntah bilanya nak buat tu x tahu la kan.. kdg2 kita ni beria2 mintak/salin resepi.. tp pastu simpan buat harta karun.. buatnya x jugak.. so ni aku taipkan resepi trifle tu kalau ada sapa2 nak cuba.. oh ya.. lupa nak bgtau.. resepi ni aku amek drp cari.com... ekceli resepi drp anasaze & ninoZ.. tp aku bega2 sket.. ni kira gabungan resepi depa la ni.. resepi adunan custard dr anasaze.. tp cara2 buat dari ninoZ..

TRIFLE

Bahan A:-
1 btg swiss roll - aku guna 2 sbb nak susun kat tepi bekas tu
1 tin besar fruit cocktail - toskan airnya (jangan buang air buah tu..)

Potong swiss roll dan atur dlm bekas.
Nak letak bawah je boleh.. nak letak bawah & tepi pun boleh..
Renjis2 dipilis air buah tadi ke atas swiss roll.. jgn sampai lembik..
Ketepikan.

Bahan B:-
3 sudu besar tepung custard - ceduk cam bukit
2 cawan air
1/3 tin susu pekat manis
1/2 tin susu cair
2 sudu besar gula - rasa dulu kalau dah manis x yah letak/tambah gula
1/2 tin jagung dalam tin
secubit garam

Masukkan air, susu pekat & susu cair ke dalam periuk & masak dgn api kecil.
Bancuh tepung custard dgn sedikit air sampai x bergentel. Tuang ke dlm periuk.
Kacau sentiasa sampai adunan jadi agak pekat.
Masukkan jagung & garam. Kacau lagi.
Tuang ke dalam bekas yg dah disusun swiss roll tadi.
Bila custard dah agak keras (nak bagi cepat masukkan dlm fridge), taburkan
fruit cocktail kat atasnya. Ketepikan.

Bahan C:-
1 packet agar2 serbuk - aku guna NONA (kurangkan air sbb agar2 ni lembik)
(kalau nak lapisan agar2 tu tebal sket, guna 2 packet)
4 sudu besar gula
* Masukkan sekali lebihan air fruit cocktail tadi ke dlm agar2.

Bila agar2 dah larut, tuang perlahan2 ke atas fruit cocktail tu.

Biarkan agar2 keras sikit.

Ulang proses Bahan B
dan tuang ke atas agar2 tadi. Sejukkan.

yummyyyliciousssss...


No comments: