nampaknya projek pau terpaksa ditangguhkan dulu smpai gaji.. paham2 aje lah kan.. x yah aku nak citer panjang lebor.. sbg ganti.. aku buat pulak instant puff cranko.. pesal plak ada cranko tu kan.. cranko tu nick-name forumer yg bg resepi ni kat cari.com..
ehhh coppp... coppp.. sebelum tu nak tanya korang.. pernah tak jumpa pokok halia & pokok bawang yg tumbuh atas peti ais? hehe.. kalu x pernah jumpa.. ni aku tepek gambonya.. canggih tak.. x yah tanam kat tanah.. fuyoooo... ni saja je aku biarkan dia membesar.. boleh gak membekalkan oksigen kat dapur umah sewa aku tu kan.. hehehe.. syabas beti..
instant puff ni senang je buatnya.. nanti aku tepek step-by-step camner nak buat.. kalau rajin korang bleh buat banyak2.. pastu baked about 1/3 cooked.. then frozenkan.. pastu bila2 nak makan.. just defrost & bakar.. kot2 la ada tetamu x diundang.. ishh biasanya tetamu x diundang ni pencuri kan.. nauzubillah.. kalau ada tetamu yg tetiba nak dtg umah x nak bgtau dulu tu.. boleh bakar je puff ni.. biasa dia kan.. kalau nak dtg tu tepon la dulu..
inti puff ni boleh buat suka2 hati korang lah.. biasanya sardin la yg best.. ataupun kalau korang rajin.. buat black pepper meat/chicken filling ke.. ataupun kalau lagi rajin.. buat apple filling.. ala2 apple pie McD gitu.. tak canggih tu?? canggih kan.. kalau ada sambal tumis yg lebih2 tu pun boleh sumbat gak dlm ni..
memula buat inti dulu..
ni semalam aku buat black pepper meat filling..
ni semalam aku buat black pepper meat filling..
plain roti paratha jenama kawan..
potong 4 bahagian..
isikan filling.. pastu fold kan...
tekan2 tepinya ngan garfu..
sapu kuning telur & kelar sket atasnya..
yg ni 1/3 cooked.. nak bwk balik ipoh for my hb..
yg ni dah siap bakar & siap utk dingap...
No comments:
Post a Comment