hmmm sori la ye.. sejak dua menjak ni x de idea nak merepek apa kat blog ni.. pulak tu sakit gigi.. dok melayan gigi je la seminggu ni.. tp skang ni dah ok sket.. dah nak baik..
ingat mlm tadi x nak mkn.. sbb lunch dah mkn nasi beriani kat opis.. sekali tu perut kruk krak kruk krak.. dah berkeroncong daaaa... ni bukan je keroncong untuk ana (lagu m.nasir..) tp dah keluar keroncong untuk kiah.. untuk bedah.. untuk jenab sumer nih.. so apa lagi keluarkan la kitab.. kitab apa ni.. kitab resepi lah.. tgk resepi apa yg senang nak buat.. asyik mkn roti je.. bosan gak kan..
aku ni kalau resepi yg susah2 tu mmg x buat la.. sumer yg simple2 je.. dasar pemalas kan.. hehehe.. sbb tu kekadang kena sindir.. ngan sapa?... paham2 je lahhhh... yg masih bujang tu elok le rajin2 ke dapur sebelum kawin ni.. karang dah kawin nak goreng telur pun x reti susah gak.. cam aku la contohnya.. bukan nak mengata org lain.. ngata diri sendiri je..
dah kawin baru sibuk2 nak belajar masak.. ye la.. dulu bila tanya arwah mak.. nak tolong masak apa ni makk.. mak kata hmm x payah la.. mak masak senang2 je.. tp mmg betul pun.. arwah mak dulu masak sumer simple2 je.. sayur masak air.. tumis2 je.. (rindu kat makkkkkk)...
sekali jadi org perak ni.. cara masak pun lain.. sumer berat2 & byk masakan yg bersantan.. tp lama2 dah ok.. aku pun dah terbiasa mkn makanan mcm ni.. ikut selera hb la kan.. ngan mak dia.. bak kata mak mentua la.. kalau sedap makan banyak.. x sedap makan sikit... so time makan tu kalau nampak dia mkn sikit.. maknanya x sedap la kan..
ehh dah melalut ke mana ni.. balik semula ke topik harini la ye.. resepi ni amek dari forum cari.com... nama forumer tu daun_kesum.. kelas gitu kan.. jgn pulak korang masukkan daun kesum dlm kuih ni.. naya je.. sedap gak rasanya kalau buat untuk minum ptg.. cicah ngan cili sos..
Bom Manis (daun_kesum)
1 sudu teh yis mauripan
1 cwn tepung gandum
2 sudu gula
3 sudu susu pekat
sedikit garam
sedikit air
minyak utk menggoreng
Cara2 membuatnya:-
Campurkan yis, gula & susu dengan sedikit air ... larutkan..
Masukkan bancuhan tadi ke dalam tepung..
Tambah air lg agak2 cam adunan jemput2..
Perap adunan dlm 1-2 jam utk dptkan hasil sarang yg cantik..
Sebelum menggoreng masukkan sedikit garam ke dlm adunan...
Goreng dgn api sederhana..
No comments:
Post a Comment