Wednesday, November 7, 2007

Pau Sardin

ekceli aku ni kekadang teringin nak cuba resepi kuih2 tradisional ni.. tp takoooottt x jadi.. nanti kena bebel.. tp kekadang kesian tgk hb.. kdg2 memalam tu dia lapo.. x de apa nak mkn.. so tetiba dtg angin rajin nak cuba buat kuih tradisional.. terus terfikir nak buat pau.. tanya hb.. dia suka mkn pau tak.. dia kata ok je.. tp experiment terpaksa la buat kat tg malim.. kalau x jadi boleh terus buang dlm tong sam pah.. x de sapa tahu..

dgn gigihnya gi print 1 resepi pau nih.. sbb baru nak buat xperiment.. so malas nak beria2 beli tepung pau bagai.. guna tepung gandum biasa je.. sbb mengikut forumer2 kat cari tu.. guna tepung gandum je pun boleh.. inti pun guna inti sardin yg aku mkn ngan roti tu je.. nak beli daging/ayam utk buat inti.. takut plak membazir kalau x jadi nanti..

dgn kekurangan peralatan, mlm tadi aku pun start projek pau nih.. maklum le.. umah sewa duduk sendiri.. serba serbi kekurangan.. sampai sakit2 tulang belakang.. uli tepung ngan tangan youu.. tp doh pau ni x pyh uli lelama cam doh roti.. fuhh nasib baik kan..

rasa mcm menjadi je pau ni.. konfiden la ni masa kukus tu.. kukus pun x lama dlm 10 min.. masa aku bukak tudung kukusan tu.. pau tu elok je naiknya.. tp tetiba terus ranap mcm ranapnya World Trade Centre kat NY tu.. x tahu apa sbbnya.. boleh le di makan.. tp tekstur pau tu cam liat sket.. maybe terkurang yis kot.. malu seh nak bwk gi opis..

sampai opis buat post-mortem kat forum cari.. ada sorang forumer kata x boleh bukak tudung kukusan masa kukusan tu kat atas api.. kena turunkan dulu bg kepanasan air kukusan tu kurang sket.. baru bukak tudung kukusan.. ooo mcm tu ek..

ni le aku tepek gambo pau tu.. lenkali nak cuba lagi.. maybe esok le kalau rajin.. esok kan deepavali.. kali ni nak buat betul2.. nak beli tepung pau sumer lah...


pau ke lempeng ni mega???


No comments: